Call us Monday - Saturday: 9:00 am - 6:00 pm

Wat kost een kind

Wat kost een kind?

verbaasde baby

Jij bent zwanger en dat is natuurlijk geweldig nieuws. Buiten dat er van alles veranderd in je buik, aan je lichaam en in je privé leven. Veranderd er natuurlijk ook een hoop in je financieel plaatje. Voor een kindje zorgen is helaas niet goedkoop en brengt de nodige zorgen met zich mee. Met welke uitgaven moet jij als moeder/ouder nu rekening houden en wat kost een kindje nu precies. Dat zijn de vragen die je de komende tijd aardig bezig zullen houden.

 

Het CBS (centraal bureau statistieken) heeft uitgerekend dat ongeveer 100 duizend euro kost tot zijn 18de levensjaar. Volgens het CBS kost één kind gemiddeld 17% van het gezins inkomen. Kosten 2 kinderen 26% en 3 kinderen 33%. De grootste kosten stelt het Nibud, zitten voornamelijk in het lagere inkomen doordat 1 van de partners minder gaat werken, hogere kosten voor boodschappen, hogere kosten voor kinderopvang en een hogere energie rekening. Andere bijkomende kosten zijn verzekeringen, gas, elektriciteit, water. Tot dat het kind 12 jaar is heeft een gemiddeld gezin al 52.000 euro uitgegeven.

 

Voor de komst van je baby is het verstandig ook geld te sparen voor de baby spullen. Wat in de volksmond ook wel eens de babyuitzet genoemd wordt. Denk daarbij aan de basis spulletjes die je nodig hebt voor je baby. Een babykamer, Maxi-cosi, kinderwagen, babykleding en verzorging artikelen. Natuurlijk kun je alles zo duur maken als je zelf wilt. Hieronder vind u dan ook een begroting voor de kleine en de wat grotere beurs.

 

babyuitzet lijst

 

Kosten bevalling en Kraamzorg

Voor een bevalling thuis betaald de basisverzekering in alle kosten. Wil je echter op aanvraag en zonder medisch noodzaak toch in het ziekenhuis bevallen dien je hiervoor een eigen bijdrage te doen van 500 euro. Na de bevalling heb je recht op een aantal uren kraamhulp. Deze kraamzorg zit ook opgenomen in het basis pakket van je verzekering. Vaker wordt je wel gevraagd een eigen bijdrage te doen van een paar euro per uur. Zou je dit minder prettig vinden kan je altijd nog een aanvullende verzekering afsluiten bij je zorgverzekeraar.

 

Luiers en Kraampakket

Voor je baby en jezelf te verzorgen voor en na de bevalling dien je in het bezit te zijn van een kraampakket. Bij de meeste zorgverzekeringen kun je dit pakket gratis krijgen. Ook bij de meeste grotere babywinkels kun je deze aankopen tegen een kleine vergoeding. Ook zou je eens kunnen informeren bij apotheek of kraamcentrum. Dat luiers duur zijn had je vast al eens gehoord of zelf gezien in de winkel. Gebruik jij alleen maar A merk luiers gaat dit al snel in de kosten lopen. Daarom dat veel ouders overwegen s’nachts te kiezen voor A merk luiers en overdag voor het huismerk luier. Heb je daarbij de gelegenheid om te shoppen in Duitsland zal je dat zeker een groot verschil maken in het eind budget per maand. Er wordt uitgegaan van een gemiddelde van 1500 euro per kind dat er aan luiers moet worden gespendeerd. 

 

Kinderopvang

De komst van jullie baby betekend vaak dat 1 van de partners minder gaat werken en de zorg gaat dragen voor de kleine knul of meid. Dit resulteert vaak in minder inkomen. Verder moet je ook nog rekening houden met de hoge kosten van kinderopvang. Een deel van die kosten wordt vergoed door je werkgever of de overheid maar ondanks de tegoedkoming zijn deze kosten toch nog vaak erg hoog. In de meeste gevallen wordt er ook vaak gebruik gemaakt van een oppas in huis, of opa en oma worden geraadpleegd.