Call us Monday - Saturday: 9:00 am - 6:00 pm

Vaccinaties en inentingen

Baby's Gezondheid VACCINATIES & INENTINGEN

baby vaccinaties en inentingen

Vaccinaties en inentingen voor jou baby.


Je kindje is geboren en nu wordt het tijd ook eens stil te staan over de vaccinaties en inentingen. Je kindje zal vanaf de geboorte tot zijn 4de levensjaar deze inentingen moeten doorstaan en zal deze vaak niet leuk vinden. Ook is het mogelijk dat je baby last krijgt van vervelende bijwerkingen. het is daarom aan te raden geen verdere activiteiten meer te plannen op de dag van de inentingen en je baby goed in de gaten te houden.
 
Rijksvaccinatieprogramma

Het rijksvaccinatieprogramma is een programma aan vaccinaties die je door de overheid krijgt aangeboden. Hiervoor ontvang je een uitnodiging om met je baby aan deel te nemen. Het is raadzaam hier aan mee te doen al is het niet verplicht. De verschillende vaccinaties en inentingen behoeden je baby tegen enkele ernstige ziekten.

Waar word er gevaccineerd en ingeent?

Na dat je besloten hebt om mee te doen aan het rijksvaccinatieprogramma krijg je voor iedere vaccinatie een oproep brief. Aangezien het consultatiebureau verantwoordelijk is voor de vaccinaties vanaf de geboorte van je baby tot zijn of haar 4de levensjaar.
De vriendelijke medewerkers van het consultatiebureau zullen bij elke vaccinatie precies uitleggen wat er gaat gebeuren. Tevens krijg je tijdens elke prik een uitgebreide folder mee. Hierin staat beschreven wat voor een prik het is, waarvoor die dient en de eventuele bijwerking die kunnen optreden. Een overzicht van de inentingen en waar tegen ze je baby beschermen kun je hieronder vinden.DKTP-Inenting
Wanneer je baby 8 weken oud is, krijgt hij de eerste inenting. Deze bestaat uit 2 prikjes. Dit zijn de eerste van de reeks DKTP- en de HIB-inentingen. De DKTP-inenting wordt herhaald bij leeftijd van 3, 4 en 11 maanden en 4 jaar. Deze inenting beschermt je baby tegen:
•    Tetanus
•    Kinkhoest
•    Difterie
•    Polio

HIB-vaccinatie


Is je baby 8 weken oud, krijgt hij de eerste HIB-vaccinatie. Deze wordt in combinatie gegeven met de DKTP-inenting. De HIB-vaccinatie wordt herhaald bij de leeftijd van 3, 4 en 11 maanden. Deze vaccinatie beschermt je baby tegen:
•    Pneumokokkeninfecties
•    Hepatitis B

BMR-inenting

Is je kindje 14 maanden oud , krijgt hij de eerste BMR-inentingen. Deze wordt de eerste keer in combinatie gegeven met de prik tegen Meningokokken C. Wanneer je kindje 9 jaar oud is, wordt de BMR-inentingen herhaald. De BMR-inenting beschermt je kindje tegen:
•    Rodehond
•    Bof
•    Mazelen

Meningokokken C-vaccinatie

Is je kindje 14 maanden oud, wordt hij eenmalig ingeënt tegen Meningokokken C. Meningokokken C infecties zijn zeer gevaarlijk. Deze infectie kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken.

Bijwerkingen van de prikjes

Het consultatiebureau informeert je over de mogelijke bijwerkingen van de op dat tijdstip gegeven prikje. Ook kan je altijd de folder raadplegen voor de bijwerkingen die kunnen optreden. Dat je baby het niet leuk gaat vinden van het krijgen van een prikje kan je je natuurlijk al wel voorstellen. Ook het moment erna moeten we zeker dan niet vergeten.
De plek waar het prikje is gezet zal ook geirriteerd en pijnlijk gaan aanvoelen(Wrijf en masseer gelijk het pijnlijke plekje van die vervelende prik om het zoveel mogelijk te beperken). Tevens kan je de dagen erna rekenen op een wat huilerige, hangerige baby die veelal slaperig zal zijn ook. Het zou ook kunnen dat je baby na de inenting wat koorts krijgt, dit opzich is niet zo erg. Let hierbij wel op! Heeft je baby een lichaamstemperatuur van 40 graden of meer of heeft het last van stuipjes dan is het uiterste noodzaak de huisarts te raadplegen