Call us Monday - Saturday: 9:00 am - 6:00 pm

Reflux

Baby's Gezondheid REFLUX

reflux baby

Reflux bij baby’s

Bij reflux stroomt de maaginhoud terug de slokdarm in of tot zelfs in de mond van de kleine baby. Reflux is in de meeste gevallen niet ernstig voor je kindje en verdwijnt meestal vanzelf. Bij een enkele baby houdt deze Reflux aan en moet je kindje behandeld worden.

De gevolgen van Reflux is dat er maagzuur in de slokdarm komt. Dat dit onprettig aanvoelt voor jou kleine baby hoeven we u natuurlijk niet uit te leggen. U hebt dit vast wel eens zelf ervaren. Mocht dit veel voorkomen bij u baby kan er een slokdarm ontsteking optreden. Baby's die veel last hebben van reflux kunnen ook veelvoudig braken. Mocht dit een lange duur aanhouden kan dit een groeiachterstand tot gevolg hebben.


Welke soorten Reflux zijn er.

Reflux is onder te verdelen in 2 gradaties, gewone en verborgen reflux. Als je baby zeer regelmatig overgeeft valt dit onder de gewone reflux. Wat je baby op braakt is vaak ook al deels verzuurd.
Heeft jou baby last van verborgen reflux, dan spuugt je baby nauwelijks, de maaginhoud daarentegen kom wel omhoog en zorgt voor een vervelend branderig gevoel. Verborgen reflux wordt helaas minder snel geconstateerd. Bij verborgen reflux spuugt je baby nauwelijks, maar komt de maaginhoud wel omhoog. Verborgen reflux valt daardoor minder op, maar zorgt wel voor een vervelend branderig gevoel.

Wat is de Oorzaak reflux.

De oorzaak van reflux is meestal omdat de sluitspier die zich bevind tussen de slokdarm en het maagje van je kleintje nog niet goed werkt. De sluitspier moet zich nog verder ontwikkelen en gaandeweg zullen de klachten vanzelf verminderen tot het uiteindelijk geheel verdwijnt. De reflux kan echter ook je baby's gezondheid zo beïnvloeden dat men spreekt van de refluxziekte. De volledige benaming voor deze ziekte is Gastro oesofageale refluxziekte (GORZ).


Wat zijn de symptomen van Reflux.

Als jou baby last heeft reflux zal je dit kunnen herkennen aan de volgende symptomen:

    Veel slikken en spugen
    Dreigen te braken
    Veelvoudig huilen
    Veelvoudig de hik
    Slaapproblemen
    Slecht eten en drinken
    Zurige reuk

Diagnose reflux

Er zijn in Nederland veel baby's die last hebben of hebben gehad van reflux en vaak is dit onschuldig. In sommige gevallen kan dit ook ernstig zijn. Als jij het idee hebt dat jou baby last heeft van reflux en houden de klachten aan of worden ze erger. neem dan contact op met de artsen van jou consultatiebureau. Laat ook de arts een plan van behandeling opstellen nadat de diagnose Reflux is geconstateerd


Welke Behandelingen zijn er voor reflux.


De arts van het consultatiebureau zal je tips geven hoe je om kunt gaan met reflux. In het geval van ernstige vormen of langdurige relux zal je arts medicijnen voorschrijven. Veelal zullen dit medicijnen zijn met hoofddoel dat de voeding sneller naar de dunne darm gaat waardoor het minder snel terug zal stromen richting slokdarm en/of mond. Ook kan het zijn dat uw arts een maagzuur remmer voorschrijft die er voor zorgt dan de slokdarm minder geïrriteerd raakt door de maagzuren. Bij echt extreme gevallen kan er door de arts voor gekozen worden een operatie uit te voeren.

Bij ernstige of aanhoudende reflux kan je arts medicijnen voorschrijven. Er zijn medicijnen die ervoor zorgen dat voeding sneller in de dunne darm komt en daardoor minder snel terug zal stromen. Hij kan ook maagzuurremmers voorschrijven, deze zorgen er onder andere voor dat de slokdarm minder snel beschadigt. Afhankelijk van de klachten zal de arts medicijnen voorschrijven. Bij zeer ernstige gevallen kan zelfs voor een operatie worden gekozen.
Eventuele huisarts kosten en medicijnen worden vergoed door uw zorgverzekeraar. Ook wordt er voor de zorg van je baby geen eigen risico in rekening gebracht door je zorgverzekeraar. Je moet natuurlijk wel altijd rekening houden dat er een misschien een eigen bijdrage voor de medicijnen wordt gevraagd


Algemene tips bij reflux.

Jou arts zal je tips geven voor jou baby afhankelijk van de ernst van de reflux. Ook de algemene tips hieronder kunnen helpen bij reflux.

    Zorg dat je je baby zoveel als mogelijk rechtop doet voeden.
    Ook na de voeding ervoor zorgen dat je baby nog een tijd rechtop blijft.
    Niet teveel bewegen met je baby na de voeding.
    Het geven van meerdere kleine voedingen i.p.v. van minder grotere voedingen